maandag 3 maart 2008

Veel doden bij bomaanslagen in Dara Adam Khel en Mingora in Pakistan

Bij een bomaanslag in Dara Adam Khel ten zuiden van Peshawar in het noordwesten van Pakistan zijn zondag zeker 40 mensen gedood. Vrijdag kwamen minstens 38 mensen om bij een aanslag in Mingora in de Noordwest Grensprovincie.

Bij de aanslag in Dara Adam Khel raakten ook tientallen mensen gewond. De BBC meldt dat de aanslag plaatsvond toen ouderen een shura hielden over de veiligheidssituatie in het gebied.

In januari werd er zwaar gevochten tussen rebellen en het Pakistaanse leger nadat militanten een tunnel hadden bezet die door Japan was gebouwd.

Het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan is een toevluchtsoord voor de Taliban en Al-Qaida.

Maar bij de afgelopen verkiezingen van 18 februari werden de islamisten verslagen door seculiere partijen in de Stammenregio en de Noordwest Grensprovincie.

Het was de derde bomaanslag in evenzovele dagen in het noordwesten van Pakistan.

Vijf clans uit Dara Adam Khel hielden een jirga in Zarghon Khel. Meteen Nadat de bijeenkomst was beƫindigd sloeg de zelfmoordaanvaller toe.

Mingora
Vrijdag viel een zelfmoordaanvaller een begrafenisplechtigheid aan in Mingora in de onrustige Swat-vallei in de Noordwest Grensprovincie. Hierbij kwamen zeker 38 mensen om. Er vielen 65 gewonden.

De rouwdienst werd gehouden voor een van de drie agenten die eerder in de stad Lakki Marwat in het district Bannu werden gedood.

Bannu grenst aan de onrustige tribale stammenregio’s Zuid-Waziristan en Noord-Waziristan.

Ooggetuigen vertelden dat er overal lichaamsdelen verspreid lagen. Mensen vluchtten weg van de plaats des onheils. Ziekenhuizen riepen mensen op om bloed te geven.

Het was de begrafenis van een politieman die eerder op vrijdag omkwam bij de explosie van een bermbom.

In Swat wordt de laatste maanden zwaar strijd geleverd tussen militanten en veiligheidstroepen. Het Pakistaanse leger beweerde er weer de controle te hebben.

Maulana Fazlullah
Volgens waarnemers vallen in de bergachtige streek Swat aanhangers van de plaatselijke geestelijke Maulana Fazlullah veiligheidstroepen aan omdat ze de Sharia, de islamistische wetgeving, in willen voeren in de regio.

Fazlullah leidt de “Movement for the Enforcement of Islamic Laws”, een groepering die sterke overeenkomsten vertoont met de Taliban.

De beweging wordt volgens plaatselijke bewoners gesteund door islamitische strijders uit Uzbekistan, Tadzjikistan en Tsjetsjeniƫ.

Ze zeggen dat ondanks dat ze maskers dragen om de buitenlandse gezichten te verbergen, het duidelijk is dat ze niet de plaatselijke taal Pashtoe spreken.

De afgelopen maanden zijn er honderden doden gevallen bij gewelddadigheden in Pakistan, die vorige zomer oplaaiden na de bestorming door het Pakistaanse leger van de Rode Moskee die bezet werd gehouden door militante fundamentalistische moslims.

Sinds deze tijd strijden de Taliban en Al-Qaida en groeperingen die hieraan zijn gelieerd op twee fronten, in Afghanistan en Pakistan.

Het lijkt erop dat Pakistan nu harder optreedt tegen deze groeperingen, iets waar verschillende keren nadrukkelijk om werd verzocht door de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: